Az Egyesületről

Home / Az Egyesületről

Az egyesület fő célja, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyen olyan természetközeli tevékenységeket, melyek az egyén testi, szellemi és lelki jólétét szolgálják. Az évszakonként változó egyéni és/vagy csoportos foglalkozások, a természet ciklikussága és változatossága hozzájárul a felelős gondolkodás kialakulásához, ezzel olyan célokat támogatva, mint a fenntartható fejlődés, a társadalmi felelősségvállalás, az egészségtudatosság és a felelős állattartás. A programok a gazdaságon kívül a természeti környezet (erdők, vizek) jótékony hatására is építenek.

 • A Kert története

  A Szentendrei-sziget szívében – Tahitótfalun – található Háromkaptár gazdaság 2006-ban kapott ökológiai minősítést, majd pár évre rá útjára indult a közösségi formában történő értékesítés. A Háromkaptár Zöldségközösség tagjai egész évben megbízható forrásból jutnak zöldséghez. A gazdaság kapui a kezdetektől nyitva állnak a tagok előtt, így nemcsak egy klasszikus termelő-fogyasztó kapcsolat alakult ki. A tagoknak lehetőségük van bekapcsolódni a gazdaság mindennapjaiba.

 • Az összekovácsoló erő

  A kertben eltöltött idő alatt megláthatjuk a folyamatot, ahogy a magból szárba szökkennek a növények, és sokszor a gondolatok. Ha pedig munka közben kicsit beszélgetünk, esetleg olyat veszünk észre a másikban, ami termékeny talajra hull bennünk. Bármelyik húrt is pendítjük meg, mindenkiben másképp fog szólni: a kisgyerek tanulja az élet körforgását, a mindig rohanó elme megpihen, az idős megérzi, hogy a kezei még mindig hasznosak. A kert egy olyan hely, ami nem válogat, és nem ítélkezik. Alázattal és elvárások nélkül tart meg bárkit, aki belép a kapun, hogy aztán élményekkel, napfénnyel telve lépjen ki ugyanott.

   

 • Hogy lettünk Egyesület

  Ezt felismerve elhatároztuk, hogy mindezt szeretnénk megismertetni másokkal, továbbadni ezt az élményt. Sokat nem kellett keresgélni, hiszen akik már jártak nálunk, vitték hírünket, így egyre több gyerekcsoport részére tartottunk foglalkozásokat. Elhatároztuk, hogy szervezett keretet adunk a tevékenységünknek: megalapítottuk a Sokszín Kertműhely Egyesületet.

 • Mit csinálunk

  Egyesületünk fő profilja továbbra is gyerekprogramok szervezése, de emellett nyitottunk más korosztályok és tevékenységek felé is. Az időseket szervezett keretek között hozzuk ki a kertbe, életkoruknak és állapotuknak megfelelő tevékenységet biztosítunk számukra. Az aktív korosztályt várjuk egyéni elvonulásra, vállalati keretek között csapatépítő tréningekre. Különös figyelmet fordítunk azokra, akiknek bármilyen okból kevesebb lehetőségük van egyéb szabadidős tevékenységekre, mint például a fogyatékkal élőkre vagy a hátrányos társadalmi helyzetben lévőkre.

   

Róluk gondoskodunk

Egyesületként hiszünk abban, hogy egy jó közösség elvárások és ítélkezés nélkül tart meg másokat. A közvetlen környezetünkben is vannak, akiknek szüksége van támogatásra abban, hogy megkaphassák, amit a természet kínálni tud. Azt gondoljuk, hogy a kertben mindenki megtalálja a helyét, és így hasznosan tudja tölteni az idejét nálunk. Amikor programjainkon részt veszel, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy a kertben fogadhassunk olyan embereket, akik számára nem egyértelmű, hogy hozzájutnak ahhoz a gyógyító erőhöz, amit a kerti tevékenység nyújt.

Önkéntesség

A Kert szeretettel vár mindenkit, aki egy kis csendre, elmélyült munkára vágyik. Azokat, akik kíváncsiak, hogyan lesz magból zöldség, majd étel az asztalon. Azokat, akiket érdekel, hogyan lehet vegyszermentesen gazdálkodni.  A Kertben szerencsére mindennek hamar kézzel fogható eredménye lesz. Várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a biogazdaság működése iránt, és hosszú távon szeretnének dolgozni a kertben, de azokat is, akik csak szeretnének egy hosszú időszak után kicsit kikapcsolódni egy-két napra, és egy kicsit más környezetben kipróbálni magukat.

2024. tavaszi és nyári foglalkozásink:

Alapító tagok